Köszönet Takács Mártának az eredeti, stencilezett dokumentum (amivel a karakterfelismerő programok nem tudtak megküzdeni) begépeléséért.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS

Az újonnan épült és használatba vett lakások kezelésére és gondozására. (L-X., K.I. és K.II. típusú lakóépületekhez).

Az újonnan épült és használatba vett lakások rendeltetésüknek kifogástalanul csak abban az esetben felelhetnek meg, ha azoknak használata a beépített anyagok jellegének megfelel. Ezért felhívjuk a lakók figyelmét, hogy a lakások használatánál az alábbi szempontokat szíveskedjenek szem előtt tartani, mert ezek elmulasztása lakásaik és azok szerelvényeinek idő előtti tönkremenését, meghibásodását okozza.

1. Parketta használata és kezelése

Ismeretes, hogy az új épületek tökéletes kiszáradása hosszú, néha éveket is igénybe vevő folyamat. Ezért fennáll a veszélye annak, hogy a parketta-padozat az épület nedvességét magába szívja, felpúposodik, miáltal a lakásban való közlekedés, a bútorok elhelyezése, ajtók nyitása stb. nehézzé válik, ennek következtében el lehet kerülni elsősorban azzal, hogy az új parkettát a nyári meleg idő beállta előtt nem mossák fel, és gondoskodnak a lakás sűrű szellőztetéséről. A szellőztetés különösen fontos a fűtési idény alatt, hogy a fűtés következtében a falak párolgása ily módon el legyen távolítva és a keletkező nedvességet ne a parketta szívja fel.

Mozaik vagy ragasztott parkettaburkolat karbantartása, használata

A mozaik vagy ragasztott parkettaburkolatot csak rendeltetésének megfelelő célra lehet felhasználni. A burkolaton nehéz bútorokat tolni, vagy más erőszakos mechanikai hatásnak kitenni nem szabad. A ragasztott vagy mozaikparkettás helyiségeket naponta rendszeresen szellőztetni kell. A fűtőtestekből esetleges csepegő víztől a burkolatot védeni kell. A legkisebb nedvesség hatására is dagadás következhet be a mozaik vagy ragasztott parkettánál, éppen ezért egy éven belül a mozaik vagy ragasztott parkettát felmosni, bő vízzel felsúrolni szigorúan tilos!

Egy éven túl is igen ritka időközönként és minimális vízmennyiséggel szabad a tisztítást végrehajtani. A mozaik vagy ragasztott parkettát a hagyományos parkettához alkalmazott beeresztőoldattal kell beereszteni. További kezelése csak rendszeres kezelést igényel. A benzines összetételű padlópaszták alkalmazását kerülni kell, mert a parketta ragasztáshoz alkalmazott ragacs a benzin hatására feloldódik és a lécecskék hézagai között felszivárogva a parketta felületének elszennyesedését okozhatja. Újrafestés után vagy nagyobb arányú szennyeződés esetén célszerűbb a parketta felületét lecsiszolni és méhviaszos beeresztővel kezelni.

A mozaik vagy ragasztott parkettára PVC és gumilapokat fektetni tilos, miután a padló felületének, valamint gombásodását okozhatja. A mozaik vagy ragasztott parkettás helyiségek fűtését szolgáló elektromos fűtést, hősugárzóból vagy egyéb éghetetlen anyagból készített védőlapot kell elhelyezni a sugárzó melegtől való védelem céljából.

Az esetleges meghibásodást a lakás bérlője azonnal köteles az illetékes szervek felé jelenteni, hogy a nagyobb arányú meghibásodás elkerülhető legyen.

2. Ajtók és ablakok használata

Az ajtók és ablakok pontos zárása annak mázolása előtt ellenőrizve lett, és a zárak elhelyezésével egyidejűleg a pontos zárás-nyitás biztosítást nyert. A fűtéssel kapcsolatban keletkező párásodás esetén előfordul, hogy egyes ajtók vagy ablakok faanyaga megduzzad, minek következtében a zárás-nyitás nehézkessé válik. Ilyen esetben nem szabad az ajtóból vagy ablakból legyalultatni, mert az épület kiszáradása után, amikor a párásodása megszűnik, az ajtók és ablakok faanyaga újból kiszárad és amennyiben abból legyalultak vagy lefaragtak, már nem fognak tökéletesen zárni, huzatosak lesznek az egyes helyiségek, a szél befúj az ajtó- és ablakszárnyak mellett.

Az új típusú forgóablak üvegeinek takarításakor a szárnyakat teljesen be kell fordítani, és így a szárnyak két db. bizt. kapocs kiakasztása után nyithatóvá válnak.

Takarítás után a szárnyakat azonnal össze kell kapcsolni, mert a huzat a szárnyakat kivághatja – így a külső szárnyak leszakadhatnak –, balesetet okozhat, illetve a szárny kinyitása nem biztosítható. Amennyiben a kedves lakótárs szükségesnek látja a rendelkezésére bocsátott önragasztós habszivacs felragasztásával biztosíthatja a zajtalanabb árlégmentes záródást.

A feljárati ajtókban Elzett biztonsági háromkulcsos zárak lettek behelyezve. Ezen zárakban idegen kulcsok próbálása, kulcsok erőltetése után a könnyed, biztonságos működés nem biztosítható.

3. Tudnivalók a hideg-melegvíz használatáról

a) Konyhákban és fürdőszobákban felszerelt csaptelepekkel szemben állva mindig a baloldali a melegvízcsap és jobboldali a hidegvízcsap.

b) A fürdőszobai csaptelep kézizuhanyának belső csöve gumi, ezért lehetőleg kevert vizet, 38-40 C° használjanak, különben a gumicső a forró víztől összezsugorodik.

c) A mosogatóba öntött szennyvíz-, szemét- és ételmaradékmentes legyen, mert ellenkező esetben dugulást okoz.

4. Szerelvények

A lakások víz-szerelvényei különböző fémötvözetből készültek. Ezek az anyagok normális használat mellett a velük szemben támasztott követelményeknek megfelelnek, és kellő tartósságot biztosítanak.

Erőszakos vagy nem rendeltetésszerű használat esetén azonban könnyen törnek vagy meghibásodnak, pl. csapok bőrözése, ezért ilyen esetben ezeknek kijavításáról azonnal gondoskodni kell, mert további használatuk a szerelvény teljes tönkremenéséhez vezet. Felhívjuk különösen figyelmüket, hogy a konyha kiöntőbe, WC-be ételmaradékot, sűrű folyadékot, rongyot stb. leönteni nem szabad, mivel az ilyen arányú használatra nem alkalmas, és előbb-utóbb dugulásokat és egyéb hibákat okozhat.

5. Tudnivalók a központi fűtés kezeléséről

a) A fűtőtestek anyaga alumínium, éppen ezért a legkisebb ütés nyomán komoly rongálódást okoz (horpadás, megfolyósodás állhat be). A hőleadás szempontjából a fűtőtestet mázolni nem szabad.

b) A fűtőtestek központi szabályozása megtörtént. A helyiségek hőmérsékletének szabályozása a radiátorral szemben állva balról jobbra zárás, illetve jobbról balra nyitás.

c) A fűtőtesteket letakarni nem szabad, mert abban az esetben a kívánt hőszükségletet nem adja le.

d) A hőközpontok kezelését az ott kifüggesztett kezelési utasítás szerint az üzemeltető FŐTÁV végzi el.

6. Elektromos szerelés

A lakások elektromos szerelése szabványos anyagból, a szerelési előírások szerint történt a panelokban elhelyezett műanyag csövekben és dobozokban.

A használati tárgyak (hordozható berendezések) üzemeltetéséhez megfelelő tárgyak, dugaszoló aljzat került felszerelésre. E dugaszolókról csak a szabványban rögzített módon lehet biztonságosan csatlakozni.

7. A helyiségek falai vasbetonból vannak. Megvésésük szigorúan tilos! A falakba szeget beverni nem lehet, csak fémfúróval lehet azt megfúrni és a furatba műanyag hüvelyt elhelyezni (csavarok, kampók stb. részére). Elvégezhető speciális szögbelövő berendezéssel is a szegek belövése.

A fentiekben csak a legdöntőbb szempontokra hívtuk fel szíves figyelmüket, természetes, hogy ezenkívül minden más egyéb, nem rendeltetésszerű használat a lakás károsodását okozhatja, ami a lakás bérlőjének és a bérbeadó szerveknek felesleges költségeket, bosszúságokat okozhat, kérjük, ezért szíveskedjen jelen használati utasítást a lakás kezelésénél figyelembe venni.

Budapest, 197……………………. hó….. nap

43. sz. Állami Építőipari Vállalat

LAKÁSHASZNÁLATI UTASÍTÁS

(melléklete)

Larsen-Nielsen házgyári lakásokban készülő mozaikparketta kezelési utasítása.

A lakásokban új technológiával készülő hő- és hangszigetelésű lakkozott mozaikparkettát az alábbi szempontok figyelembevételével kell kezelni.

  1. Felmosást langyos vízzel nedvesített felmosóruhával kell végezni. Bő vízzel való felmosása tilos!!!!
  2. A lakkozott parkettát ajánlatos a beköltözés után, ill. 1 éven belül további 1 réteg lakkal felkenni. Az elkészült lakkozott mozaikparketta újracsiszolása a továbbiakban nem szükséges, ennek megelőzésére szükséges, hogy amennyiben a felületen a lakk megkopik, egyszeri újralakkozással sok évig eredeti állapotában megtartható. Ajánlatos a kopás mértékének megfelelően 1-5 év közötti időszakban 1 réteg felkenése.
  3. Az újralakkozás előfeltételei

A meglévő lakkozott ultrás nedvesített ruhával átmosni (1 liter vízhez 1 púpozott evőkanál ultra adagolandó), majd megszáradás után enyhén 80-as csiszolópapírral átcsiszolni. Portalanítás után 1 réteg 5-10 dkg lakkal átkenni.

ORSZÁGOS SZAKIPARI VÁLLALAT