Forrás: Hungaricana / Arcanum : Dunántúli Napló, 1973. 07. 27.

Kádár János, korabeli pártfőtitkár sem maradhatott ki a lakótelepet meglátogatók sorából. Ezeket nézte meg:

  • Az akkor beköltözés előtt levő Füredi út 9. szám alatti tízemeletes, 172 lakásos épületet. Ennek egyik szárnyában néhány első emeleti lakást belülről is.
  • Az Ormánság park 5. szám alatti új 30 tantermes iskolát. Ez az ország első magyar tervezésű, könnyűfémszerkezetből készült iskolája.
  • A Füredi utcai lakótelep új házsorait.
  • Végül a Metró Fehér úti kocsikarbantartó üzemében azt a műhelyt, ahol a metrókocsik javítását, karbantartását végzik.

A szerkesztők képfelirata téves, a kép nem a Metrón, hanem a HÉV-en készült.

Lentre görgetve olvasható a cikk teljes tartalma.

Kádár János elvtárs fővárosi látogatásai

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára csütörtökön fővárosi látogatáson vett részt. Elkísérte Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Budapesti Pártbizottság elő titkára és Katona István, az MSZMP Központi Bizottságának tagja. Kádár János először a Füredi úti lakótelepre látogatott. A vendégeket Szépvölgyi Zoltán, a Fővárosi Tanács elnöke és a kerület vezetői fogadták. Kádár János először az Ormánság park 5. szám alatti új 30 tantermes iskolát tekintette meg, az ország első magyar tervezésű, könnyűfémszerkezetből készült iskoláját. A két emeletes, korszerű, jól felszerelt intézményben 24 tantermet, hattermes napköziotthont, konyhát, tornatermet, s több műhelytermet rendeztek be. Az általános iskola szeptemberben nyitja meg kapuit; összesen 720 zuglói kisdiák kezdi meg a tanulmányait az 1973/74-es tanévben. Az iskolalátogatás után a vendégek a Füredi úti lakótelep új házsorait tekintették meg. Az új városrészt a 43-as számú állami építőipari vállalat építi. Eddig 8400 lakást adtak át; az új otthonok száma pedig 1975 végére meghaladja majd a 12 500-at. A vállalat az idén még 1500 lakást hoz tető alá. A Füredi úti telep egy sor kapcsolódó beruházással is gyarapodik: az év végéig három új ABC-áruház, továbbá egy 300 személyes óvoda és egy 100 személyes bölcsőde nyílik. A lakótelepi körút során a vendégek megnézték a beköltözés előtt levő Füredi út 9. szám alatti tízemeletes, 172 lakásos épületet. Ennek egyik szárnyában néhány első emeleti lakást belülről is megtekintettek.

Kádár János ezt követően a Metró Fehér úti kocsikarbantartó üzemébe látogatott el. A vendégek azt a műhelyt nézték meg, ahol a metrókocsik javítását, karbantartását végzik. Amint a helyi vezetők elmondták, az üzemrészben egy év alatt körülbelül 900 mérőkocsit vizsgálnak felül, illetve a főműhely megtekintése után a vendégek metróra szálltak, s megnéztek több állomást. A vendégek megtekintették a Déli pályaudvar már elkészült impozáns várócsarnokát, majd megnézték a budai nagyforgalmú vasúti állomás végleges épületegyüttesének makettjét.

Kádár János végül a Fővárosi Tanácshoz látogatott el, ahol a főváros vezetőivel beszélgetett. Szépvölgyi Zoltán tanácselnök adott tájékoztatót Budapest helyzetéről, fejlődéséről, a megoldásra váró feladatokról, Elmondta, hogy az újonnan megválasztott tanács — amelyben javult a munkások, a nők és a fiatalok aránya — megkezdte munkáját. Beszámolt, róla, hogy az új tanácstörvény máris kedvező hatással van a bizottságok munkájára. Fővárosi Tanács elnöke elmondta, hogy Budapest ebben az ötéves tervben nagyobb ütemben fejlődik, mint bármelyik tervciklusban, s jelentősen megváltozik a főváros arculata. Különösen nagy figyelmet fordítanak a lakásépítésre, a gyermekintézmények hálózatának bővítésére és a közlekedés fejlesztésére. A fővárosban 1975. végéig összesen 87 ezer új lakás épül. Ebből a tanácsi értékesítésű, tehát az állami lakások száma majdnem kétszerese lesz a harmadik ötéves tervidőszakban felépült ilyen otthonokénak. Óvodából — az üzemek és a vállalatok segítségével, támogatásával — valamint iskolai tanteremből háromszor annyi épül, mint az előző ötéves tervben. Meggyorsítják az észak—déli metróvonal építését. Az 1973. végéig a Kassay útig építik meg, s elkészül a millenniumi földalatti vasút meghosszabbított vonala is a Mexikói útig. Szólt a kereskedelem. a szolgáltatások, az egészségügyi ellátás és a közművelődés még megoldandó problémáiról. Kádár János összefoglalva fővárosi benyomásait elismeréssel szólt a látottakról, Budapest fejlődéséről, s a Fővárosi Tanács munkájáról.